Szeretettel köszöntelek a Egészség gyógyszerek nélkül közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egészség gyógyszerek nélkül vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészség gyógyszerek nélkül közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egészség gyógyszerek nélkül vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészség gyógyszerek nélkül közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egészség gyógyszerek nélkül vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészség gyógyszerek nélkül közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egészség gyógyszerek nélkül vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
9 éve | Bagladiné Orbán Márta | 0 hozzászólás
Függetlenül attól, hogy hegyet mászunk vagy csak a strandon süttetjük a hasunkat - a test folyadékháztartása szempontjából a nyár a legveszélyesebb évszak. Ezért igyunk időben és mindig eleget! Ha szomjasak vagyunk, akkor máris túl sokat késlekedtünk!
Egy egészséges felnőtt ember napi folyadékszükséglete
legalább két és fél liter egy átlagos igénybevétellel járó napon.
Sportolás és napozás idején, vagyis ha izzadással vizet veszítünk,
jelentősen nagyobb mennyiségre van szükségünk. A szilárd táplálékkal
átlagosan csak körülbelül háromnegyed litert tudunk felvenni, a többit
ivással kell a szervezetbe juttatni.
Szervezetünk egyébként e
tekintetben szokatlanul rosszul jelez: hiszen a legtöbb szükségletet már
idő előtt beharangozza - az éhség például már olyan stádiumban fellép,
amikor az evés még egyáltalán nem létszükséglet.
A
szomjúságérzés ezzel szemben már a vízhiány, és a szervezetben ennek
következtében megemelkedett sókoncentráció következménye. Ha szomjasak
vagyunk, az azt jelenti, hogy már régen a pohárhoz kellett volna
nyúlnunk. A megdagadt nyelv, a besűrűsödött nyálmirigyek, a kiszáradt
torok tünete csak akkor jelentkezik, amikor a vízhiány miatt a vér már
besűrűsödött, a szöveti folyadék mennyisége lecsökkent, és mindez a
hipotalamuszban "szomjúságriadót" vált ki. Ekkor beindul a szervezet
vészprogramja, ami azt jelenti, hogy például elkezdi összegyűjteni az
összes rendelkezésre álló folyadékot, és a vesékben kiválasztott
méreganyagra való tekintet nélkül alig választ ki vizeletet.
Legjobbak
a természetes gyümölcslevek (amelyek ráadásul még jó vitaminforrások
is), a tea (különösen egészséges a nem erjesztéssel készített zöld tea)
és a víz, természetes formában. De nem minden víz egyforma!
Igaz
ugyan, hogy minden ital túlnyomó részben vízből áll, egyáltalán nem
mindegy, milyen egyéb alkotórészekkel vesszük magunkhoz. Aki ugyanis a
hőmérő higanyszálának magasra kúszását az árnyékban való sörözgetéssel
próbálja ellensúlyozni, az éppoly kevésbé tesz jót a testével, mint az,
akinek a kánikula a strandon elfogyasztott koktélok élvezetét juttatja
eszébe: habár az alkoholtartalmú italok folyékonyak és első benyomásra
szomjoltónak is tűnnek - a szervezetben éppen ellenkezően hatnak, mint
ahogy arra szükség lenne.
Az alkohol - éppúgy, mint a koffein - a
legrövidebb időn belül tízszer annyi vízmennyiséget választ ki, mint
amennyi a felvett élvezeti szerek mennyisége volt -, és ettől még
intenzívebb szomjúságérzet jelentkezik. Az átmulatott éjszakák
következményeit (izom-gyengeség, levertség) mindenki ismeri. Még
szerencse, hogy a kávézásnál a régi bécsi szokást szinte mindenhol
átvették: vagyis a kávéhoz egy pohár vizet is felszolgálnak.
Ami
az alkoholra és a koffeinre (és természetesen az utóbbi időben annyira
elterjedt energiaitalokra is) érvényes, az a cukortartalmú italokra is
áll. Bár ezek annyira nem károsak, hogy néha-néha ne lenne szabad egy
keveset fogyasztani belőlük. Táplálkozás-élettani szempontból azonban
korlátlan fogyasztásuk semmiképpen nem javasolt.
Ennek két oka
van. Először is: a szervezet a folyadékok úgynevezett ozmolaritásának
stabilizálására van beprogramozva. A szakemberek ezen az oldatban
található részecskék mennyiségét értik. Cukortartalmú üdítőknél ez a
javasolt értéknek körülbelül a háromszorosa. Ez azt jelenti, hogy a
szervezetnek először is az összes rendelkezésre álló vizet vissza kell
tartania, hogy a cukor koncentrációját a vérben olyan alacsonyan
tarthassa, amennyire csak lehet. Amikor pedig gyorsan lebomlik, elég a
cukor, a visszatartott víz hamar kiürül, vagyis vizelési inger és
folyadékveszteség lesz a következmény.
A második ok abban rejlik,
hogy a cukrozott üdítőknél magas kalóriatartalmúak. Ha már a szilárd
táplálékkal kalóriát vettünk magunkhoz, víz helyett legalább ne
fogyasszunk állandóan ilyen italokat.
Ha még azt is számításba
veszünk, hogy a vizelettel és az izzadsággal nem csak vizet veszítünk és
egyes méreganyagoktól szabadulunk meg, hanem - igaz, lassabban - olyan
ásványi anyagok is távoznak, amelyek a szervezetben létfontosságú
elektrolit szerepét töltik be. Ezeket szintén megfelelő mértékben
pótolni kell ahhoz, hogy a test és a lélek ne veszítsen
teljesítőképességéből.
A gyümölcslevek nemcsak vitaminokat
tartalmaznak, hanem többféle ásványi anyagot is. Ugyanilyen hatása van a
gyümölcsöknek és a nyers zöldségeknek, amelyek eredeti formájukban 80
százalékban vízből állnak.
A vezetékes víz nem tartalmazza
megfelelő mennyiségben a szükséges kémiai segédanyagokat, ami pedig az
ásványvizet illeti, arról még egyszer hangsúlyozni kell: minden egyes
forrásnak megvan a "kémiai ujjlenyomata", azaz mindegyik víz más és más
az ásványi anyagok összetételét illetően.
Két alaptípus azért
létezik: vannak olyan vizek, amelyek főként nátriumos sókat tartalmaznak
(fedezni tudják tehát a konyhasó szükségletet), és olyanok, amelyekben
főleg magnézium és kalcium van.
Izzadáskor ugyan literenként két
gramm sót (NaCl) választunk ki, ez a hiány az extrém megterheléssel járó
ritka esetektől eltekintve a nyugati országokban szokásos
táplálkozással pótolható. Kevésbé könnyű kiegyenlíteni a magnézium és a
kalcium hiányát, amely olyan hosszú ideig tartó testi megterhelésnél lép
fel, mint például hegyi túrák, hosszú ideig tartó kocogás vagy úszás.
Ha
csak a strandon süttetjük a hasunkat, nem kell válogatósnak lenni az
ásványi összetételt illetően, a sportolós típusoknak azonban ajánlatos
elolvasni a címkén az összetevőket, és tudatosan a magas magnézium- és
kalciumtartalmú vizeket inni. Vízből nyáron soha nem lehet túl sokat
inni, és mivel a test csak akkor reagál szomjúsággal, amikor már nagy
veszélyt észlel, ajánlatos mindig többet inni, mint amennyinek szükségét
érezzük.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!