Szeretettel köszöntelek a Egészség gyógyszerek nélkül közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egészség gyógyszerek nélkül vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészség gyógyszerek nélkül közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egészség gyógyszerek nélkül vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészség gyógyszerek nélkül közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egészség gyógyszerek nélkül vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészség gyógyszerek nélkül közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egészség gyógyszerek nélkül vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Az édesburgonya Dél-Amerikából származik, ahol már 5000 évvel ezelőtt is rendszeresen fogyasztották. Európa országai Kolombusznak köszönhetően ismerték meg ezt a gumós zöldséget, amit batátának is neveznek. Manapság Kína a legnagyobb batátatermelő a világon, de egyéb Ázsiai és Afrikai országokban is az egyik legfontosabb alapzöldség lett. Az USA-ban is nagyon népszerű – az őszi zöldségek egyike, hagyományosan a Thanksgiving ételek fontos résztvevője. Hazánkban nem igazán elterjedt, bár lehet kapni az élelmiszerboltokban, legtöbb ember nem tudja, hogy miképp használja fel. Ehhez adunk tippeket és finom édesburgonya recepteket..
Növény
Az édesburgonya a szulákfélék (convolvulacea) családjába tartozik. Elég kényes zöldség, termesztése meleg hőmérsékletet és sok csapadékot is igényel, így leginkább a trópusi és szubtrópusi éghajlatot kedveli. Bár édes burgonyának is nevezik, nincs sok köze a burgonyafélékhez, azon kívül, hogy elsősorban a megvastagodott gyökereiért termesztik (Délkelet Ázsiában a leveleit és fogyasztják). Mivel a világ sok részén termelik, így több batáta fajta létezik – a húsa általában sárga, narancssárga, a héja lehet fehér, sárga, piros vagy barna. Alakja lehet gumós vagy hosszúkás is.
Tápértékek
A batáta az egyik legmagasabb tápértékkel rendelkező gumós zöldség, a szuperételek egyike. Magas szénhidrát, fehérje, A vitamin (béta-karotin), B-6 és C-vitamin tartalma miatt nagyon ajánlatos a rendszeres fogyasztása. Erősíti az immunrendszert, segíti az emésztést, stabilizálja a vércukor szintet továbbá több rák ellen is megvédhet – különösen bél, gyomor és vese rákokat előzhet meg. Különösen tanácsos gyomorfekélyben, asztmában szenvedők, szívproblémákkal küszködők és diabetikusok számára. A batáta glikémiás indexe alacsony.
Tárolása
Az édesburgonya hűvös, száraz és sötét helyen tárolandó (pl pincében, kamrában) - kb 10 napig így friss marad, de akár egy hónapig is elállhat a megfelelő környezetben. Figyelem: hűtőszekrényben tárolva megcsontosodik a húsa, az íze pedig kissé kesernyéssé változik!
Felhasználási tippek
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!