Egészség gyógyszerek nélkül: A méz szerepe a gyógyításban

Szeretettel köszöntelek a Egészség gyógyszerek nélkül közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 334 fő
  • Képek - 61 db
  • Videók - 23 db
  • Blogbejegyzések - 260 db
  • Fórumtémák - 111 db
  • Linkek - 12 db

Üdvözlettel,

Egészség gyógyszerek nélkül vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Egészség gyógyszerek nélkül közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 334 fő
  • Képek - 61 db
  • Videók - 23 db
  • Blogbejegyzések - 260 db
  • Fórumtémák - 111 db
  • Linkek - 12 db

Üdvözlettel,

Egészség gyógyszerek nélkül vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Egészség gyógyszerek nélkül közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 334 fő
  • Képek - 61 db
  • Videók - 23 db
  • Blogbejegyzések - 260 db
  • Fórumtémák - 111 db
  • Linkek - 12 db

Üdvözlettel,

Egészség gyógyszerek nélkül vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Egészség gyógyszerek nélkül közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 334 fő
  • Képek - 61 db
  • Videók - 23 db
  • Blogbejegyzések - 260 db
  • Fórumtémák - 111 db
  • Linkek - 12 db

Üdvözlettel,

Egészség gyógyszerek nélkül vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy mai világunkban a méz szerepe a gyógyításban elhanyagolható, mivel a méz tömegcikké vált, a fajtamézek szinte ismeretlenek: az emberek az akácméz, selyemfű méz és a vegyes virágmézen kívül nem ismernek több fajtát.

Pedig már 16 ezer évvel ezelőtt az Altamirai barlang falán mézgyűjtő embert ábrázoló rajz készült.

A magyar írásos történelemben 1370 az a dátum, amikor királyi méhészetet emlegetnek.

Mivel a mézelő méhek a kaptártól nagyon is meghatározott távolságon belül gyűjtenek nektárt, így megfelelő legelő kiválasztásával lehetőség van arra, hogy fajtamézeket állíttassunk elő velük.

A fajtaméz döntően annak a virágnak a nektárjából készül, ami az adott legelőn, az adott időszakban virágzik. Ebből következik, hogy ugyanannak a virágnak a gyógyhatását tudjuk kihasználni, mint amit mi gyűjtöttük volna. A különbség az, hogy a méh gyomrában megindult fermentációs folyamatok az adott virág gyógyhatású tényezőit az ember számára sokkal jobban hozzáférhetővé teszik. Hozzáférhetőbbé válik, mintha teának megfőznénk, vagy alkoholos tinktúra formájában kivonnánk belőle.

Persze ahol előny van, ott a hátrány is megtalálható: pl. virágpor allergiás emberek számára a méz fogyasztása nem ajánlott!

Ez alól talán csak a selyemfű méz (vaddohány méz) a kivétel, mivel a növény nem termel virágport, így ennek a méznek a virágpor tartalma elenyésző.

A fajtamézekből nem szabad kilószámra fogyasztani, ahogy a gyógyteákat sem szabad literszámra inni.



http://www.drtihanyi.hu/uploads/mez.jpg
Nézzük meg néhány fajtaméz gyógyhatását, a teljesség igénye nélkül:
Akácméz: gyomorsav túltengésben szenvedő beteg számára ideális.

Napraforgóméz: nagyon savas, ezért gyomorsav hiányban szenvedőknek ajánlott.

Gesztenyeméz: étvágyjavító, roboráló, visszérbetegek és trombózissal küszködők számára ajánlott.

Hársméz: légúti fertőzésekben javasolt, nyugtató hatása is van.

Pohánkaméz (hajdinaméz): szaga büdös, de szívelégtelenségben kifejezetten ajánlott.

Levendulaméz: bélférgesség ellen kiváló, valamint nyugtató hatású.

ÉDESHARMATMÉZ: ez a mézfajta nem a virágok nektárjából készül, hanem a méhek a növények levelein összegyűlt mézharmatból állítják elő. Virágpor tartalma minimális: amilyen az erdő, olyan a méz is (pl. lucfenyő, vörösfenyő, tölgy, fűz, feketedió stb.)- mind-mind más színű, más ízű és főleg más hatású mézet eredményez!

A SELYEMFŰMÉZ (vaddohányméz) pollen tartalma szintén minimális.

Édesköményméz: emésztési zavarok esetén javasolt.

Kakukkfűméz: mindent tud, amit a kakukkfű, íze erősen fűszeres (mediterraneum).

Eukaliptuszméz: a légzőszervek és az emésztési problémákkal küszködő betegeknek ajánlott.

Yucatanméz: a kaktuszok és a pozsgás növények nektárjából készül. Íze kiváló, gyógyhatása az alapnövényekével megegyező (Mexikó).

A mézzel történő gyógyítást apiterápiának nevezik.

Nem beszéltünk még a gyümölcsmézről, a somkóró mézről, a külsőleg történő felhasználásokról (pl. nehezen gyógyuló fekélyek), csupán fel kívántuk hívni a figyelmet arra, hogy a természetben hány féle módon és „feldolgozottsági” formában (a méhek repülő mini gyógyszergyárak) nyújt segítséget, ha képesek vagyunk élni vele, és nem visszaélni.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Apiterápiának hívják.

Válasz

Sályi Tiborné Erzsike üzente 11 éve

MÉZ

A mézet a történelem folyamán páratlan táp-és gyógyerővel ruházták fel.
Emlegették szerelmi bájitalként csakúgy,mint az örök ifjúsági elixírjeként.

Valójában azonban sokak szerint nemigen tartalmaz mást,mint egyszerű
szénhidrátok formájában tárolt energiát.

A mézet méhek készítik a virágok nektárjából.Vízből és két egyszerű
cukorból.: frktózból ( gyümőlcscukor) és glükózból ( szőlőcukor) áll.

Átlátszósága fruktóztartalmától függ.bár ha sokáig áll.szinte minden esetben szemcséssé válik (enyhe melegítés hatására azonban újra folyós lesz).

Kis mennyiségben azonban tartalmaz a méz,más tápanyagokat is, s e csekély többlet jóvoltából mindenképpen egészségesebb,mint a finomított
cukor,amelyben üres kalórián kívül semmi más nincs..


Reader s Digest Válogatás

Válasz

Bagladiné Orbán Márta üzente 11 éve

A pohánka (hajdina) méz hatásai

Pohánkaméz (hajdinaméz) gazdag ásványi anyagokbankalciumban, így foszforban, káliumban, vasban, magnéziumban.A vitaminok közül különösen magas benne a P vitamin (vízben oldódó antioxidáns) amely a rák megelőzésében játszik főszerepet. Azonkívüll még a B vitaminok találhatók meg benne. A hajdina (pohánka) méz elsősorban a keringési és érrendszeri zavarokban küzdőknek ajánlható. Kiváló vérnyomáscsökkentő, erősíti, a szív és érrendszert, a kötőszöveteket, segíti a sejtfal regenerálódását, csökkenti a hajszálvérzések kialakulását. A pohánka (hajdina) méz védelmet nyújt a rákkeltő anyagok ellen, jó eredményekkel alkalmazták egyes daganatos megbetegedések (pl: vastag- és végbéldaganat) kezelésében is.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Igen,Kleopátra tejtől és méztől volt gyönyörű!Jó éjt!

Válasz

Sályi Tiborné Erzsike üzente 11 éve

A méz cukrainak lebomlása során olyan vegyületek keletkeznek,amelyek gátolják a baktériumok szaporodását,ezért az ókorban, majd a középkorban
a mézet sebek,égések és bőrbetegségek gyógyítására is alkalmazták.

A kelták és angolszászok az erjesztett mézből,és vízből készített mézsörnek
fiatalító hatást tulajdonítottak


Gyógyítsunk másképpen!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Igen!:) és aki szeretné,orvosi tisztaságú mézet tudunk veszprémi,Egészségcentrumunkból küldeni neki,egy olyan vállalattól amely 35 éve van és ma már 154 országban!

Válasz

Sályi Tiborné Erzsike üzente 11 éve

MÉZ

" Az Istenek eledele"

Már a kőkorszak vadászó-gyüjtögető életmódot folytató népei is nagyra
értékelték a mézet mint édesítőszert és mint táplálékot egyaránt.
A méheknek 1 kg méz előállításához 3 millió virágról kell begyűjteniük a
nektárt.
A cukrok és víz keverékéből álló nektárhoz és virágporhoz a dolgozó méhek
olyan enzimeket adnak,amelyek 20 % alá csökkentik a víztartalmat,és
lebontják a nagyobb cukormolekulákat.
A mézet aztán lépsejtekbe töltik,és később a lárváikat etetik vele,vagy félreteszik télire.
A kisebb molekulákat (pl.a glükózt és a fruktózt) az emberi szervezet
teljes egészében fel tudja szívni,így a méz kiváló energiaforrás,amint azt
már az ókori egyiptomiak,perzsák és kínaiak is jól tudták.
Salamon király is ajánlotta,mondván: Egyél fiam,mézet,mert jó,és a színméz édes a te ínyednek.

(Példabeszédek Könyve 24/13.)

A görögök és a rómaiak ambróziának nevezték a mézet,és az Istenek
eledelének tartották.

Gyógyítsunk másképpen!

Párhuzamos utak a jobb egészség felé

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

A levendulaméz pedig el tudom képzelni,hogy a háború idejln mekkora szolgálatot tehetett.....

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

A pohánkamézről még sose hallottam....

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

a méz soha nem megy ki az egészség "DIVATJÁBÓL"

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu