Szeretettel köszöntelek a Egészség gyógyszerek nélkül közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egészség gyógyszerek nélkül vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészség gyógyszerek nélkül közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egészség gyógyszerek nélkül vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészség gyógyszerek nélkül közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egészség gyógyszerek nélkül vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészség gyógyszerek nélkül közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egészség gyógyszerek nélkül vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
10 éve | Bagladiné Orbán Márta | 0 hozzászólás
A kakaóbabban található természetes gyógyhatású vegyületcsoport, a flavonoidok segítségével egészséges idős embereknél megelőzhető a korral járó szellemi hanyatlás - erre a következtetésre jutottak a Columbia Egyetem tudósai.
A kutatások - amelyekről a Nature Neuroscience online kiadásában jelent
meg hétfőn tanulmány - szolgáltatják az első közvetlen bizonyítékokat
arra, hogy a szellemi hanyatlás az agy egy bizonyos területéhez köthető
és a folyamat meghatározott étrend segítségével visszafordítható.
A kor előrehaladásával romlanak a kognitív funkciók, a folyamat már a
fiatal felnőttkorban kezdődik, de az első tünetei az 50-60-as években
jelentkeznek. Ez a folyamat nem tévesztendő össze az elbutulással,
leépüléssel járó Alzheimer-kórral - olvasható a ScienceDaily
hírportálon.
A tanulmány vezető szerzője, Scott A. Small professzor korábbi
állatkísérleteiben kimutatta, hogy a korral járó szellemi hanyatlás
összefügg az emlékezetért és a térbeli tájékozódásért felelős
agyterület, a hippokampusz meghatározott részén, az úgynevezett gyrus
dentatusban (fogazott agytekervényben) bekövetkező elváltozásokkal.
A kutatócsoport ezúttal arra vállalkozott, hogy kiderítse, létezik-e az
embernél ok-okozati összefüggés a gyrus dentatus elváltozásai és a
korral járó szellemi hanyatlás között és visszafordítható-e a folyamat a
kakaóbab flavonoidjainak segítségével. Régebbi kutatások során ugyanis
bebizonyosodott, hogy ezek a vegyületek az egerek esetében elősegítik az
idegsejtek közötti összekapcsolódásokat a fogazott agytekervényben.
A három hónapon át tartó vizsgálatokban 37 egészséges, 50 és 69 éves
közötti önkéntes vett részt. A résztvevők fele magas, napi 900
milligramm flavonoidot tartalmazó italt fogyasztott, míg a
kontrollcsoport étrendjében mindössze napi 10 milligramm vegyület
szerepelt. A kutatás kezdetén és a végén az összes résztvevőt
funkcionális mágneses rezonancia-vizsgálatnak (fMRI) vetették alá,
amelynek során vizsgálták az agyterület anyagcseréjének milyenségéről
tanúskodó vérellátást. Emellett valamennyi önkéntessel memóriateszteket
is végeztettek.
"Az agyi képalkotó eljárás észrevehető változásokat mutatott ki azoknál,
akik magas flavonoid-dózisokat szedtek" - közölte a tanulmány első
szerzője, Adam M. Brickman docens.
A csoport tagjai szignifikánsan jobb eredményeket értek el a
memóriateszteken is, az önkéntesek három hónap után a 30-40-esek
szintjén teljesítettek. Scott A. Small professzor hangsúlyozta, hogy az
eredmények hitelesítéséhez nagyobb résztvevőszám szükséges. A tudós
egyben azt is hangsúlyozta, hogy a vizsgálatok során alkalmazott
speciális ital nem azonos a csokoládéval, így óva intett mindenkit
attól, hogy fokozott édességfogyasztással próbálja a kutatások során
kimutatott eredményeket elérni.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!