Szeretettel köszöntelek a Egészség gyógyszerek nélkül közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
        Üdvözlettel,
 
Egészség gyógyszerek nélkül vezetője      
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészség gyógyszerek nélkül közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
        Üdvözlettel,
 
Egészség gyógyszerek nélkül vezetője      
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészség gyógyszerek nélkül közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
        Üdvözlettel,
 
Egészség gyógyszerek nélkül vezetője      
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészség gyógyszerek nélkül közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
        Üdvözlettel,
 
Egészség gyógyszerek nélkül vezetője      
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
 
Bejelentkezés
11 éve | Bagladiné Orbán Márta | 0 hozzászólás
A kakaóbabban található természetes gyógyhatású vegyületcsoport, a flavonoidok segítségével egészséges idős embereknél megelőzhető a korral járó szellemi hanyatlás - erre a következtetésre jutottak a Columbia Egyetem tudósai.
A kutatások - amelyekről a Nature Neuroscience online kiadásában jelent 
meg hétfőn tanulmány - szolgáltatják az első közvetlen bizonyítékokat 
arra, hogy a szellemi hanyatlás az agy egy bizonyos területéhez köthető 
és a folyamat meghatározott étrend segítségével visszafordítható.
A kor előrehaladásával romlanak a kognitív funkciók, a folyamat már a 
fiatal felnőttkorban kezdődik, de az első tünetei az 50-60-as években 
jelentkeznek. Ez a folyamat nem tévesztendő össze az elbutulással, 
leépüléssel járó Alzheimer-kórral - olvasható a ScienceDaily 
hírportálon.
A tanulmány vezető szerzője, Scott A. Small professzor korábbi 
állatkísérleteiben kimutatta, hogy a korral járó szellemi hanyatlás 
összefügg az emlékezetért és a térbeli tájékozódásért felelős 
agyterület, a hippokampusz meghatározott részén, az úgynevezett gyrus 
dentatusban (fogazott agytekervényben) bekövetkező elváltozásokkal.
A kutatócsoport ezúttal arra vállalkozott, hogy kiderítse, létezik-e az 
embernél ok-okozati összefüggés a gyrus dentatus elváltozásai és a 
korral járó szellemi hanyatlás között és visszafordítható-e a folyamat a
 kakaóbab flavonoidjainak segítségével. Régebbi kutatások során ugyanis 
bebizonyosodott, hogy ezek a vegyületek az egerek esetében elősegítik az
 idegsejtek közötti összekapcsolódásokat a fogazott agytekervényben.
A három hónapon át tartó vizsgálatokban 37 egészséges, 50 és 69 éves 
közötti önkéntes vett részt. A résztvevők fele magas, napi 900 
milligramm flavonoidot tartalmazó italt fogyasztott, míg a 
kontrollcsoport étrendjében mindössze napi 10 milligramm vegyület 
szerepelt. A kutatás kezdetén és a végén az összes résztvevőt 
funkcionális mágneses rezonancia-vizsgálatnak (fMRI) vetették alá, 
amelynek során vizsgálták az agyterület anyagcseréjének milyenségéről 
tanúskodó vérellátást. Emellett valamennyi önkéntessel memóriateszteket 
is végeztettek.
"Az agyi képalkotó eljárás észrevehető változásokat mutatott ki azoknál,
 akik magas flavonoid-dózisokat szedtek" - közölte a tanulmány első 
szerzője, Adam M. Brickman docens.
A csoport tagjai szignifikánsan jobb eredményeket értek el a 
memóriateszteken is, az önkéntesek három hónap után a 30-40-esek 
szintjén teljesítettek. Scott A. Small professzor hangsúlyozta, hogy az 
eredmények hitelesítéséhez nagyobb résztvevőszám szükséges. A tudós 
egyben azt is hangsúlyozta, hogy a vizsgálatok során alkalmazott 
speciális ital nem azonos a csokoládéval, így óva intett mindenkit 
attól, hogy fokozott édességfogyasztással próbálja a kutatások során 
kimutatott eredményeket elérni.
 
|  |  | 
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!