Szeretettel köszöntelek a Egészség gyógyszerek nélkül közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egészség gyógyszerek nélkül vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészség gyógyszerek nélkül közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egészség gyógyszerek nélkül vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészség gyógyszerek nélkül közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egészség gyógyszerek nélkül vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészség gyógyszerek nélkül közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egészség gyógyszerek nélkül vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Most a mézzel történik ugyan az, ami 40 évvel ezelőtt a borral történt.
A különböző fajtamézek nem csak íz hatásban, állagban, hanem gyógyhatásukat tekintve is különböznek egymástól.
Ma már szerencsére egyre többen nem mézet veszünk, hanem valamilyen mézet. Fajta mézeket keresünk.
Pl. a jól ismert akácméz íze kiváló, soha nem ikrásodó, pollen tartalma szinte minimális, így allergiások is fogyaszthatják. Még kevesebb pollen van a vaddohány mézben és az erdei édesharmat mézben. Ez utóbbi méz valóságos csoda. A levéltetvek által feldolgozott nektárt a méhecskék újra felszedik és még egy fermentáción esnek át a méh gyomrában. Az így nyert méz íze, színe, gyógyhatása változó, attól függ milyen erdőben gyűjtötték a szorgos kis rovarok.
A hársméz borostyán sárga színe elragadó, viszont az íze kissé kesernyés. Kiváló légúti megbetegedésekben, de főzni vele nem jó, mert a keserű íze ilyenkor nagyon felerősödik. A napraforgó méz nagyon jó annak, akinek a gyomorsava kevés, de éppen ezért refluxban, savtúltengéssel küszködő betegnek nem ajánlott.
A repce méz hamar kristályosodik, állaga, mint a mangalica zsíré. A refluxra, emésztési zavarokra viszont kiváló. Az íze penetráns, sokan nem szeretik, mint a büdös sajtot, mások rajonganak érte.
A mézontó fű méze (facélia méz) talán az egyik legfinomabb mézfajta, de hát ízlések és pofonok különböznek. A gesztenye méz általában sötétbarna, íze kissé kesernyés. Visszér tágulatban szenvedőknek nagyon ajánlott napi egy-két kanálnyival belőle fogyasztani.
A hajdina méz büdös. Disznóól szaga van. Mégis sokan rajonganak érte, mint a Pálpusztai sajtért. A penetráns szag fűszeres ízzel társul, ezért sajtok mellé kiváló választás lehet.
A levendula mézet íze, illata, színe a legfinomabb mézek közé emeli. Légúti fertőzések kezelésében is kiváló.
A kakukkfű méz a máj és epebetegek méze, az eukaliptusz méz kiváló íze mellett hörghurutban hatásos.
A narancsvirág méz a mediterráneum csodája. A görög méhészek kedvence, és mindenkié, aki csak egyszer is kóstolta.
Az édeskömény méz íze a dióhoz hasonlít, mindig önmagában ajánlott fogyasztani.
Bár százezer mézről nem tudunk, de biztosan több mint ezer féle fajtaméz létezik. Éljünk velük, ameddig tehetjük, hiszen a méhek és az emberek szövetségét fenyegető vész már nyakunkon van, és jelenleg igazán hatékony ellenszerrel nem rendelkezünk. Ennek következtében az európai méh állomány 40%-a már kipusztult.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!